Sleeve gastrektomi; yani yaygın bilinen adıyla tüp mide ameliyatı, midenin cerrahi olarak küçültülmesi amacıyla yapılan bir işlemdir. Mide küçültme ameliyatı konusunda bazı yanlış bilinenler olmakla beraber, bazı dikkat edilmesi gereken noktalar da vardır. Obezite cerrahisi içinde sıklıkla yapılan bu işlem, aşırı kilo durumunda hayat kurtarıcı olabilmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Neden Yapılır?
Son zamanlarda biraz daha yaygın olarak duyulan tüp mide ameliyatı, uygun kişilere yapıldığında önleyici bir tedavi olabilmektedir. Vücut kitle indeksi olarak belirtilen ölçüm sonucuna göre, obez olarak kabul edilen kişilere uygulanmaktadır. Bu işlemin yapılmasının ana sebeplerinden biri de aşırı kilo sonucu vücutta oluşacak sorunların önüne geçmektir. Aşırı kilonun vücutta yol açtığı sorunlardan bazıları şunlardır;
- Uyku sırasında nefes alımın bir süre durması sonucu oluşan uyku apnesi,
- İnsülin dengesinin bozulmasıyla beraber tip 2 diyabet,
- İleri derece kalp ve dolaşım bozuklukları,
- Damar yapısının bozularak, daha ileri kalp sorunlarına yol açması
- Vücuda yüklenen ağırlık sebebiyle kemik ve eklemlerde ağrılar oluşmasıdır
Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Tüp Mide ameliyatı konusunda, insanların merak ettiği konulardan biri de kimlere yapılabileceğidir. Her ameliyatta olduğu gibi, mide küçültme ameliyatında da bazı riskler vardır. Hastaların, uygun şartları sağladığı durumlarda ise ameliyat hayat kurtarıcı olabilmektedir.
Her bireyin özelliklerine göre şartlar değişse de genel olarak bazı kişiler mide küçültme ameliyatı için uygun hasta profilini oluşturur. Vücut kitle indeksi 40kg/m² olan kişiler morbit obez olarak ifade edilir. Bu kişiler tüp mide ameliyatı için uygun hastalar sınıfına girmektedir.
30-45 yaş grubu arasında olup, vücut kitle indeksi 35-40kg/m² arasında kalan bireylerde genellikle yan etkilere bakılır. Bireyin kilosu hayat şartlarını etkiyecek kadar ise, bu durumda tüp mide ameliyatı düşünülmektedir. Hipertansiyon ve diyabet gibi sorunlar yaşayan hastalarda, tüp mide ameliyatı yaşam kalitesini yükselten tedaviler olarak ön plana çıkabilir.
Tüp mide ameliyatı yaş sınırı olmamakla beraber, 18 yaş altı bireylerde yapılmaması tercih edilir. Ancak yaşamı tehdit eden durumlarda, ebeveyn onayıyla yapıldığı vakalar da vardır. Ayrıca 65 yaş üstündeki bireylerde, ameliyat için risk faktörleri değerlendirilir.
Metabolik rahatsızlık riski taşıyan ve obezite cerrahisine uyum sağlayamayan kişilere endoskopik bir işlem olan mide balonu da önerilebilir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Mide küçültme ameliyatı, cerrahi işlem sonrasında da dikkat ve özen gerektiren bir süreçtir. Tüp Mide ameliyatı sonrası, hastalara önerilen bazı hususlar şunlardır;
- Ameliyattan sonraki süreçte, doktor ve beslenme uzmanı tarafından verilen diyet listesine sadık kalınması önemlidir.
- Doktor tarafından önerilen vitamin ve mineral gibi önemli kaynakların, yeterli ve düzenli şekilde alındığından emin olunmalıdır.
- Ağrı ve enfeksiyon durumların önüne geçmek için, doktor tarafından reçete edilen bütün ilaçların düzenli şekilde alınması gerekir. Mide küçültme ameliyatı ağrı seviyesi düşük bir işlemdir. Ancak hastaların bünyesine göre değişiklik gösterebilir.