Tuz günlük hayatta tüm yemeklerde kullandığımız ve vazgeçemediğimiz maddelerden biri olmakla beraber özellikle böbrek sağlığımızı ciddi ölçüde tehdit etmektedir. Tuzun vücudumuz üzerindeki zararlı etkileri çok fazladır. Tuzdan en çok zarar gören organımız ise kan filtreleme ve temizleme işlevi olan, hastalıklara yol açabilecek zararlı toksin ve atıkların vücudumuzdan atılmasını sağlayan böbreklerimizdir.
Tuzun Vücudumuza ve Böbreklerimize Zararları Nelerdir?
1. Asitlenme: Fazla tuz tüketimi sonucunda vücudumuzda asitlenme oluşabilmektedir. Asitlenme ise kanser riski, kalp ve böbrek problemleri, kronik yorgunluk, sık yaşanan enfeksiyonlar, eklem ağrıları, alerji gibi sağlık problemlerine yol açmaktadır.
2. Kan akışının temizlenme sürecine engel olur: Çok fazla tuz tüketildiğinde vücutta biriken tuz oranı artar. Bu durum da böbreklerin kan akışını filtreleyip temizlemesini zorlaştırır. Bununla beraber vücutta toksinler artar ve kronik yorgunluk, karında şişlik, ayaklarda şişlik gibi problemler yaşanabilir.
3. Böbreklerin hızlı yaşlanmasına yol açar: Fazla tuz tüketimi nedeniyle böbrekler daha fazla çalışarak yorulur. Bununla beraber su tüketiminin de az olması böbreklerin çabuk yaşlanmasına neden olur.
4. Yüksek kolesterol, hipertansiyon gibi sorunlara yol açar: Tuz tüketimi ileriki yaşlarda yüksek tansiyona sebep olmaktadır. Bu durum da başlı başına önemli sağlık problemlerinden biridir.
Tuz, sağlığımızı önemli ölçüde tehdit eden bir maddedir. Bu nedenle doğal olarak gıdalardan alabildiğimiz bu maddeyi ayrıca sofralarımızda bulundurmaktan kaçınmalıyız.
Tuz Tüketimini Azaltmak İçin Öneriler
Yemeklere lezzet vermesi nedeniyle tuzdan vazgeçemeyenler ise çeşitli baharatlar ile bu durumu aşabilmektedir. Hardal, limon suyu, karabiber, kekik, soğan -sarımsak tozu, zencefil, kimyon, fesleğen, zerdeçal gibi baharatlar sağlıklı olmakla beraber yemeklerimizi tuz olmadan da lezzetlendirecektir. Bu baharatların dışında tercih ettiğiniz farklı baharatları da kullanabilir tuzsuz ve sağlıklı yemekler ile sofralarınıza lezzet katabilirsiniz.
Baharat kullanımına rağmen tuzdan vazgeçmek istemeyenler için önerimiz ise mümkün olduğunca az tuz ile yemek pişirmek olacaktır. Ayrıca sofranızda tuz bulundurmamalısınız. Yemeğin tadına bakmadan tuz atma alışkanlığı olan kişilerin bu alışkanlığı bırakması da çok önemlidir.
Ayrıca vücudunuzdaki fazla tuzu atmak istiyorsanız bol su içmelisiniz. Çok terleyen kişilerin içtiği su miktarını artırması gerekir. Günde ortalama iki litre su içmelisiniz.
Her şeyin fazlasının zararlı olduğu gibi çok fazla su içip vücuda hiç tuz almamak da sağlık için zararlıdır. Günde 5 litre su içip, vücuda hiç tuz alınmadığında vücutta sodyum oranı azalır. Sodyumun çok düşük olması da beyin fonksiyonlarını bozarak hayatı tehdit edici sağlık problemlerine yol açmaktadır.