Vajinal Mantar Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Kadınlarda en yaygın görülen enfeksiyonlardan birisi vajinal mantar enfeksiyonu olarak karşımıza çıkmaktadır. En sık Candida albicans adı verilen maya hücresi vajinal mantar enfeksiyonuna yol açmaktadır.

Vajinal Mantar Enfeksiyonu Nedenleri

Vajinal mantar enfeksiyonu, kadının kendi vajinal floralarında bulunan mantar hücrelerinin çoğalıp aktif hale gelmesi ile oluşur. Genellikle vücut direncinin düşmesi, antibiyotik kullanılması (laktobasil gibi koruyucu bakterilerin yok edilmesi nedeniyle) gibi etkenlerle oluşabilmektedir.

Kortizon ilaçlarının alınması, bağışıklığın sisteminin düşük olması, şeker hastalığı, hamilelik, doğum kontrol haplarının kullanılması, gibi durumlar da vajinal mantar enfeksiyonu oluşmasında etkili olabilmektedir. Vajinal mantar enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak sayılmamaktadır.

Naylon iç çamaşır kullanmak, bölgenin sürekli nemli bırakılması, sıklıkla hijyenik ped kullanmak ve vajina hijyenine yeterli oranda dikkat etmemek de mantar oluşumuna davetiye çıkaran etkenler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Vajinal Mantar Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

En sık görülen belirti kaşıntı olmak ile birlikte;

-Yanma,

-Ağrı,

-Cinsel birleşme sırasında ağrı,

-İdrar yaparken ağrı,

-Vajinal akıntı gibi belirtiler görülmektedir. (Akıntı genellikle beyaz renklidir ve kötü kokulu değildir. Eğer akıntı koyu renkli ve kötü kokulu ise farklı bir enfeksiyon türü olabileceği dikkate alınmalıdır.)

Vajinal mantar enfeksiyonu belirtileri ile benzer belirtiler gösteren hastalıklar, allerjen durumlar olabilir. Bu nedenle mantar olup olmadığı konusunda ayırt etmek zor olabilir. Teşhis için mutlaka uzman hekime başvurulmalı ve tedaviye başlanmalıdır.

Vajinal Mantar Enfeksiyonu Tanı ve Tedavisi

Tanı için genellikle vajinal muayene yeterli olmaktadır. Hastanın şikayetleri ile birlikte hekimin mantar plaklarını muayene sırasında görmüş olması ile tanı konulabilir. Tanıyı kesinleştirmek için akıntı örneği alınıp mikroskop altında incelenmesi uygun görülebilir.

Tedavi için öncelikle mantar oluşumuna zemin hazırlayan faktörleri ortadan kaldırmak gereklidir. Ardından ağızdan alınan tablet, vajinal bölgeye ya da dış genital bölgeye uygulanan merhem gibi tedavi yöntemlerinden hasta için en uygun olanına karar verilir.

Vajinal Mantar Enfeksiyonundan Korunmak İçin Öneriler

-Kan şekerinizi kontrol altında tutmaya, eğer çok fazla tüketiyorsanız şeker tüketiminizi azaltmaya özen gösterin.

-Gereksiz antibiyotik kullanımından kaçının.

-Yoğurt yiyin ve probiyotik takviye kullanın.

-Dengeli beslenmeye özen gösterin.

-Pamuklu iç çamaşırlarını tercih edin ve naylon çamaşırlardan uzak durun. (Vajinal bölgenin çok fazla nemli kalmaması için önemli bir etkendir)

-İç çamaşırınızı sıklıkla değiştirin.

-Vajinal bölgenizi temiz tutun ve (doğal nem dengesini bozmadan) kuru tutmaya özen gösterin.

-Vajinal bölge temizliğinde kokusuz sabun ve su kullanın.

-Vajinal bölgenizi temizlerken önden arkaya temizlemeye özen gösterin. (Makattan vajinaya gelebilecek bakterilerden korunmak için önemlidir.)

-Külotlu çorap, tayt ve dar pantolon gibi vajinal bölgenizi havasız bırakacak ve terletecek kıyafetlerle uzun süre kalmaktan kaçının.

-Kokulu tampon ve pedlerden uzak durun. Deodorant kullanımını mümkün olduğu kadar azaltın.

-Sıcak su dolu küvete oturarak banyo yapmaktan kaçının.

-Islak mayo ile kalmamaya özen gösterin.

-Ped ve tamponlarınızı sıklıkla değiştirin

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *