İnsan vücuduna ait beş duyu organı bulunmaktadır. Bunlar koku alma, tat alma, görme, duyma ve dokunmadır. Yüzme sporu, insan vücuduna altıncı bir duyu katar. Bu duyuya su duyusu denilmektedir.
Yüzme ve faydaları
Yüzmenin insan vücuduna faydaları başında kas gelişimi gelmektedir. Fakat faydalar bunun ile sınırlı değildir. Yüzme, çocuk yaşlardan itibaren düzenli olarak yapıldığında kas gelişimi, boy uzatma, güçlü metabolizma, dayanıklılık, esneklik, hızlı kemik gelişimi, psikolojik ve pedagojik rahatlama gibi birçok faydaya sahiptir. Bu sebepten dolayı yüzme, diğer sporlardan ayrı bir önem taşımaktadır.
Çocukluk çağından çıkmış yetişkin bireylerin de yüzme ile uğraşmaları vücutlarında benzer faydalar sağlamaktadır. Profesyonel olarak yüzme sporu ile uğraşmayan fakat yüzme ile ilgilenen insan sayısı da oldukça fazladır. Bunun sonucunda yüzerken yapılan yanlış hareketler ile yaşanabilecek sakatlık oranı da artmaktadır.
Yüzerken oluşabilecek sakatlıklar nelerdir?
Yüzme, insan vücudundaki tüm kasları çalıştıran bir spor dalıdır. Yüzme sırasında oluşan sakatlanmalar da oldukça sık görülmektedir. Bunun temel sebebi kişinin doğru tekniği kullanarak yüzmemesinden kaynaklanmaktadır. Yüzme, diğer spor dalları ile karşılaştırıldığında ağırlık kaldırmadan yapılan ve basit bir spor gibi gözükse de bilinçsiz yapıldığında ağır hasarlara yol açan sakatlanmalara sebebiyet vermektedir. Omuz sakatlanmaları, bilek burkulmaları, sırt ağrıları, eklem yeri hasarları, kemik hasarları, kas yırtılmaları ve kramp en sık görülen sakatlıklar arasında yer almaktadır.
Sakatlıkların tedavisi var mıdır, nasıl yapılır?
Yüzme sırasında meydana gelen sakatlıkların tedavisi için mutlaka bir ortopedist ve fizyoterapist yardımı alınması gerekir. Kendi haline bırakılan ve kulaktan dolma bilgiler ile tedavi edilmeye çalışılan sakatlıklar kişinin vücudunda çok ciddi hasarlara sebebiyet vermektedir. Yüzme sporu ile uğraşan kişilerin streching (esneklik) çalışmalarını ihmal etmemesi ve mutlaka bir uzmandan yardım alması tedavi süreci için önemlidir. Yüzme sakatlıklarında ilk müdahale hayati önem taşır. Eğer açık bir yara görünmüyorsa buz ve soğuk press tedavisi uygulanarak hasarlı bölge bandaj ile sarılmalıdır. İlk adım gerçekleştirildikten sonra süreç dinlenme ve fizik tedavi ile devam etmektedir. Özellikle omuz çıkması, omuzdaki kasların zedelenmesi gibi sık görülen sakatlanmalarda eğer açık bir yara yoksa, yani cerrahi bir müdahale gerekmiyorsa kişinin iyileşme dönemi fizik tedavi yöntemleri ile kısa süre içerisinde gerçekleşmektedir.
Yüzme sporunda sakatlıklara en büyük etken, vücudun esneklik kazandıktan sonra spora ara verilmesi ve verilen aradan sonra tekrardan spora kalındığı yerden devam edilmesidir. Sakatlık riskini en aza indirebilmek için kişinin esneklik hareketlerini sık sık tekrarlaması ve vücudunu sıcak tutması gerekmektedir.