Zatürre (Pnömoni) Nedir? Belirtileri Nelerdir? Zatürre Aşısı ve Tedavisi

Zatürre nedir? Hava keseciklerinin bulunduğu akciğer dokusunun, iltihapla dolması sonucu oluşan mikrobik hastalığa zatürre denir. Tıbbi adı Pnömani olan zatürre, genellikle hastanın kendi ağız, boğaz veya sindirim kanalında bulunan mikropların akciğere ulaşmasıyla meydana gelmektedir. Normal durumlarda hastalığa neden olmayan bu mikroplar, vücut savunması zayıf düşmüş kişilerde zatürre oluşturur.

Zatürre Belirtileri Nelerdir?

Zatürrenin en yaygın belirtileri arasında üşüme, titreme, öksürük, balgam, ateş, göğüs ve sırt ağrısı görülmektedir.

Bazı mikroorganizmalara bağlı görülen zatürre türlerinde ise yaygın vücut ağrısı, karın ağrısı, ishal, bulantı gibi şikayetler eşlik etmektedir.

Zatürre Tedavisi

Zatürre tedavisi genellikle evde yapılabilir. Ancak ağır olguların, yaşlı hastaların, oksijen tedavisi veya yoğun bakım desteği gerektiren hastaların hastaneye yatması gerekir. Zatürre tedavisi hastaya göre değişir. Zatürre erken teşhis edildiğinde ve tedaviye erken başlandığında tedavi başarı oranı yüksektir.

Zatürre (Pnömokok) Aşısı

Zatürre aşısı olarak da adlandırılan pnömokok aşısı (PCV13), bir akciğer hastalığı olan zatürreye karşı koruma sağlayan bir aşıdır. Bakteriyel zatürreden korunmanın en etkili ve güvenli yolu pnömokok aşısı (PCV13) yaptırmaktır.

Zatürre, bireyleri her yaşta etkileyebilir. Zatürre aşısının özellikle doğumdan hemen sonra bebeklere yapılması büyük önem taşır. Aynı zamanda, 65 yaş üstü bireylerle kronik hastalığa sahip olanlara da zatürre aşısı uygulanmalıdır.

Zatürreden Korunma Önerileri

Zatürreden korunmak için zatürre oluşumunu kolaylaştıran olumsuz faktörler düzeltilmelidir. Bu amaçla müzmin hastalıkların uygun şekilde takip ve tedavisi, stresten kaçınma, dengeli beslenme ve hijyen koşullarının sağlanması gereklidir. Ayrıca yüksek riskli kişilerin zatürreye karşı bağışıklığının arttırılmasına yönelik olarak, pnömokok aşıları ve yıllık grip aşısı uygulamaları da zatürreden korunma stratejileri arasında yer alır.

Your email address will not be published. Required fields are marked *