KOAH Hastalığına Davetiye Çıkaran Risk Faktörlerine Dikkat

Kronik bronşit ve amfizemin genellikle bir arada bulunduğu KOAH hastalığı zararlı maddelerin ve gazların uzun süre solunması sonucu oluşmaktadır.  Kronik hava akımı kısıtlanmasının oluşması KOAH hastalığını meydana getirmektedir. Neredeyse 40 yaş üstü her 5 bireyden birinde görülmeye başlanan KOAH daha çok sigara içenlerde ya da uzun süre sigara içip bırakmış kişilerde görülmektedir.

KOAH önlenebilir bir akciğer hastalığı olmakla beraber sinsi ilerlemektedir. Sigara içen birçok hasta öksürük ve balgam çıkarma gibi şikayetlerinin üzerinde durmamakta ve hekime başvurmamaktadır. Bu nedenle şikayetler artıp teşhis konulduğunda çoğu zaman geç kalınabilmektedir.

KOAH’a Neden Olan Risk Faktörleri

KOAH için en önemli risk faktörü şüphesiz sigaradır. Sigara tüketen 40 yaş üzeri herkesin yılda bir kez solunum testi yaptırması gerekmektedir.

Sigara dışında da KOAH hastalığına sebep olabilecek etkenler bulunmaktadır. Bu etkenler sigarada olduğu gibi akciğerleri etkileyen ve solumayla gerçekleşen zararlı maddelere maruz kalmayla ilgilidir.

Risk grubunda kimyasal maddelere maruz kalan meslek sahipleri, maden ve metal işçileri, odun kağıt üretiminde çalışanlar, çimento, tahıl ve tekstil işçileri de bulunmaktadır. Bu mesleklere sahip kişiler uzun süre toz, duman ve zararlı gazlara maruz kalabilmektedir.

-Organik ve inorganik tozların solunması,

-Kimyasal maddelere maruz kalınması,

-Odun, kömür, tezek gibi maddelerin iyi çalışmayan bir sobada yakılması ve bu havanın uzun süre solunması,

-Isınma ya da yemek pişirme için kullanılan biyomas yakıtların yol açtığı hava kirliliği ve bu kapalı ortamların iyi havalandırılmaması,

-Genel hava kirliliği, gibi sebeplerle KOAH hastalığı meydana gelebilmektedir.

KOAH Hastaları İçin Öneriler

Başlıca tedavi sigarayı bırakmaktır. KOAH hastasının sigara içmeye devam etmesi tedaviyi zorlaştıracak, hayati tehlikeyi artıracaktır. Sigarayı bırakmak şarttır.

Bunun yanı sıra

-Tozlu ve dumanlı ortamlardan, kirli havadan uzak durmak,

-Hekim kontrolünde verilen ilaçları düzenli kullanmak,

-Düzenli egzersiz, açık ve temiz havada düzenli yürüyüş yapmak,

-Sonbaharda grip aşısı olmak,

-Stresten mümkün olduğunca uzak durmak,

-Oksijen tedavisini ihmal etmemek,

-Diyetisyen önerilerine uygun beslenme alışkanlıkları kazanmak,

KOAH hastalarının yaşam kalitesini artıracaktır.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *