Sağlığa son derece zararlı bir yağ çeşidi olan trans yağ, doymamış yağ grubunda yer alır. Yenilebilecek en sağlıksız ve kötü yağ türü olarak bilinen trans yağların kötü kolesterolü etkileyerek kalp ve damar hastalıkları riskini arttırdığı bilinir. Bu yüzden trans yağlar hakkında bilgi sahibi olmak ve zararlarına karşı gerekli önlemleri almak, sağlık için son derece önemlidir.
Trans yağ asidi olarak da adlandırılan trans yağlar, bazı hayvansal kaynaklı besinlerde bulunan ve aynı zamanda endüstriyel olarak da üretimi yapılabilen bir çeşit doymamış yağ asididir. Endüstriyel ortamda üretilen yapay trans yağlar, sıvı yağların katı yağlara dönüştürülmesi sonucu oluşur ve “hidrojenik yağ” adıyla da bilinir. Özellikle paketli işlenmiş gıdalarda yoğun olarak kullanılan yapay trans yağların aşırı tüketimi, ciddi sonuçlar doğurabilen bazı hastalıklara yol açabilir.
Trans Yağ İçeren Besinler Hangileridir?
Trans yağlar, besinlerin daha lezzetli olmalarını sağlamak ve raf ömrünü uzatmak gibi pek çok amaçla gıda sektöründe sıkça kullanılır. Birçok üründe karşımıza çıksa da trans yağ içeren başlıca besinler şu şekilde sıralanabilir:
- Margarin
- Paketli hazır gıdalar
- Bisküvi
- Kraker
- Kızartılmış hamur ürünleri
- Dondurulmuş pizza
- Dondurma
- Milkshake
- Dondurulmuş yoğurt
- Kek, muffin ve turta gibi unlu mamüller
Özellikle işlenmiş gıdalarda sıkça karşımıza çıkan trans yağlar tereyağı, dana ve kuzu eti gibi hayvansal besinlerde de az miktarda bulunur.
Trans Yağın Zararları Nelerdir?
Trans yağların üretiminin daha az maliyetli ve kullanımının kolay olması, besinlerde sıkça karşımıza çıkmasına yol açan önemli nedenlerdir. Aynı zamanda besinlere uzun süre dayanıklılık vermesi, özellikle paketli ürünlerde yoğun olarak kullanılmasına yol açar. İşlenmiş besinlerin yanı sıra fast food yiyeceklerde de karşımıza trans yağ kullanımı çıkar.
Trans yağ içeren besinleri tüketmemek için birçok önemli sebep sayılabilir. Trans yağın zararları başlıca şu şekilde sıralanabilir:
- Aşırı kilo ya da obezite sorunu olan kişilerin vücudunda iltihabı arttırabilir.
- İnsülin direnci ve Tip 2 diyabeti tetikleyebilir.
- Kalp hastalıkları riskini arttırır.
- Kan damarlarının iç astarlarına zarar verebilir.
- Vücutta artmış inflamasyona yol açarak kronik hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayabilir.
Trans yağın neden olduğu tüm bu zararlı etkilerden korunmak için uygulanabilecek en etkili ve kolay yöntem ise diyet eşliğinde trans yağ alımını sınırlandırmaktır.