Yaz Aylarında Beslenme Nasıl Olmalı? Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

Beslenme, hayatımızın her anında dikkat etmemiz gereken ve sağlığımızı doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan biri. Doğru, dengeli ve düzenli bir beslenme ile birçok hastalıktan korunmak ya da tedavi süreçlerine destek olmak mümkün. Bireylerin genel durumu başta olmak üzere birçok etkene göre farklılık gösteren beslenme alışkanlıkları, mevsimler bazı durumlardan da çok sık etkileniyorlar. Özellikle yaz aylarında yaşanan mevsimsel sıcaklık, insan vücudunda büyük oranda sıvı kaybına neden olarak beslenme düzenimizi doğrudan etkileyebiliyor. Kişilerde aşırı terleme, nefes darlığı, tansiyon düzensizliği, besin zehirlenmeleri gibi sağlık sorunları zaman zaman artış gösterebiliyor. Yaz aylarında tüketeceğimiz yiyecek ve içecekler, sağlığımız için bu anlamda büyük önem arz ediyor. Peki yaz aylarında nasıl beslenmeliyiz? 

Yaz mevsiminde nasıl beslenmeliyim?

Yaz ayları ile birlikte havada artan sıcaklık, insan vücudunda birçok rahatsızlığın habercisi olmaktadır. Yüksek tansiyon ve kalp hastalık riskleri artmakta, vücudun sıvı dengesinde bozulmalar görülmektedir. Beslenme alışkanlıklarını bir düzene sokmak, sağlığımızı korumak için kaçınılmazdır. Yaz beslenmesinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta sıcaklık artışlarına bağlı olarak sıvı tüketimini kontrol altında tutmaktır. Bilinenin aksine vücudun ihtiyacından çok daha fazla su içmek de vücuttaki sıvı kaybına yol açan etmenler arasındadır. Bu yüzden uzmanlar tarafından dengeli sıvı tüketimi önerilmektedir. 

Yaz aylarında kalp ve yüksek tansiyon hastalarımıza öneriler başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir…

Sıvı tüketimi önemli

İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu su miktarı bireye göre değişmekle birlikte 2-2.5 litre yani 10-12 bardak civarındadır. Kendinizi susamış veya halsiz hissetmeseniz bile vücut bu sıvıya ihtiyaç duymaktadır. Bu yüzden gün içerisinde mutlaka 10-12 bardak civarı su içilmesi gerekmektedir. Su, en sağlıklı sıvı kontrolünü sağlasa da yanında ek olarak içebileceğimiz ve vücudumuzun mineral seviyesini düzene sokacak içecekler de mevcuttur. Özellikle yaz aylarında posalı içecekler tüketilmesi bağırsakların düzenli çalışmasına, taze sıkılmış meyve suları tüketilmesi ise vücudumuzdaki vitamin ihtiyacının karşılanmasını sağlamaktadır. Bunun aksine gazlı içecek tüketiminden kaçınılmalıdır. 

Gazlı içecekler içerisinde barındırdığı şeker oranı ve asit nedeni ile sağlığınızı tehlike altına sokmaktadır. Özellikle sıcaklığın artış gösterdiği yaz aylarında gazlı içecekler tüketmek midede sorunlara, mide sorunları ise bazı kalp sorunlarına sebebiyet verebilmektedir.

Kaç öğün yemeliyim, neler yemeliyim?

Gün içerisinde yediğimiz öğünlerin sayısı da çok önemlidir. Günlerin uzamasıyla birlikte gün içinde fark edilmeden atıştırma alışkanlıkları, geç yenen akşam yemekleri, öğün atlama gibi durumlar yaz döneminde kilo alımlarına ve mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Öğünlerin hafif yiyeceklerden oluşan zengin bir menü olarak hazırlanması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Yağlı yemeklerden kaçınılmalıdır.  Vücut direncini artırmak için mevsiminde sebze ve meyve tüketimi önerilmektedir.  Fakat meyve tüketiminde aşırıya kaçmakta içerisinde bulunan şeker sebebiyle; kilo artışı veya kan şekerinde yüksekliğne sebep olabilmektedir.

Eğer kronik bir sağlık problemine sahipseniz, mutlaka bir diyetisyen yardımı alarak size özel diyet listesine başlamalısınız. Sıcaklığın artış gösterdiği yaz aylarında oluşabilecek sağlık problemlerine karşılık önleminizi bir uzmana danışarak kendinize özel listeler ile sağlayabilirsiniz. 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *