Yaz aylarında hava sıcaklığının artması, tatil sezonunun açılması ile birlikte çeşitli hastalıklar kendini göstermeye başlayabiliyor. Yaz sıcağının beraberinde getirdiği hastalıklara yakalanmamak için alınabilecek önlemler bulunmaktadır.
Güneş yanıklarını önlemek için güneş kremi kullanmak ve tehlikeli saatlerde güneşe doğrudan maruz kalmamak, klima kullanımına dikkat etmek, havuz ve deniz enfeksiyonlarından korunmak gibi önlemler ile yaz mevsimini sağlıklı geçirmek mümkün.
Yaz Hastalıkları Nelerdir?
Yaz aylarında birçok sağlık problemi ile karşılaşabiliyoruz. Bunlardan bazıları ciltte görülen rahatsızlıklar olabilmektedir. Yaz hastalıkları içerisinde birçok enfeksiyon türünü, güneşe bağlı cilt rahatsızlıklarını, gıda zehirlenmelerini vb. sayabiliriz.
Cilt ile ilgili Yaz Hastalıkları Nelerdir?
Güneş Yanıkları
Güneşin ultraviyole ışınlarına (zararlı ışınlarına) doğrudan maruz kalındığında oluşabilmektedir.
Ne yapmalı?
Öğle saatlerinde güneş altında uzun süre kalınmamalı, cilde uygun güneş kremi kullanmalı ve gün içerisinde belirli aralıklarla yenilenmelidir.
Detaylı bilgi: https://www.leventhastanesi.com.tr/saglik-rehberi/gunes-yanigi-tedavisi-nasil-olur
Güneş Lekeleri
Güneş dik konumda olduğunda çeşitli sağlık problemlerine sebep olmaktadır. Güneş lekesi de zararlı ışınların ciltte oluşturduğu problemlerden birisidir. Özellikle açık tenli kişilerde daha sık görülmektedir.
Ne yapmalı?
Öğle saatlerinde mümkün olduğunca gölgede bulunmaya, bu imkân yoksa da yüksek faktörlü güneş koruyucu krem ve şapka kullanılmalıdır.
Detaylı bilgi: https://www.leventhastanesi.com.tr/saglik-rehberi/gunes-lekelerinden-korunmanin-yollari
İsilik
Ter kanallarının tıkanması nedeniyle deride kızarıklık ve kabarcıklar ortaya çıkmaktadır. Terleme ile ilişkili olması nedeniyle çoğunlukla sıcak havalarda artış görülür. Vücudun kıvrım bölgelerinde özellikle de bebeklerde sıklıkla görülebilmektedir.
Ne yapmalı?
Pamuklu ve çok dar olmayan giysiler tercih edilmelidir. Terleme nedeniyle gözeneklerin kapanması isiliklere yol açabileceğinden sık duş almak da isiliklerin önüne geçmek için faydalı olacaktır. Vücudun çok fazla nemli kalmamasına özen gösterilmelidir.
Böcek Isırıkları ve Kaşıntı
Yaz aylarında sivrisinek ve bazı böcek türlerinin ısırıkları vücutta kaşıntı, kabarıklık, kızarıklık gibi kendini göstermektedir. Bazı ısırıklar birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçmekte, bazı durumlarda ise uzun süren alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Ayrıca böcek ısırıkları dışında sıcak hava nedeniyle ciltte terlemeye bağlı olarak kaşıntı artabilmektedir. Özellikle geceleri artış gösteren kaşıntı terleme gibi durumlar uyku bozukluğuna da yol açabilmektedir.
Ne yapmalı?
Sinek ısırıklarına karşı korunabilmek adına alınabilecek önlemlerden birisi evlerin pencerelerine sineklik takmaktır. Açık havada vakit geçirirken ise sinek ve böcekleri uzaklaştırabilecek uygun yöntemler tespit edilmeli ve kullanılmalıdır. Alerji sorunları yaşandığında ise uzman hekime başvurmak gerekebilmektedir.
Yaz Enfeksiyonları Nelerdir?
Bazı mikroorganizmalar sıcak havalarda daha hızlı çoğalabilmektedir. Yaz aylarında sıklıkla görülen enfeksiyonların sebebi sıcaklıkların artması ve mikroorganizmaların sıcak ve nemli ortamda daha hızlı üreyebilme imkanını olmasıdır. Tüketilen gıdalara bağlı olarak oluşan enfeksiyonlarda İshal, mide bulantısı gibi belirtiler görülebilmektedir. Bunun yanı sıra idrar yolu enfeksiyonu, mantar enfeksiyonu, vajinal mantar enfeksiyonu, göz ve kulak enfeksiyonları da yaz sıcaklarında sıklıkla görülen enfeksiyonlardır.
Ne yapmalı?
Mantar enfeksiyonu riskine karşı alınabilecek birçok önlem bulunmaktadır. Hijyeninden emin olunmayan havuzlarda yüzmemek alınacak tedbirlerden birisidir. Hangi koşullarda üretildiği belli olmayan dışarıda satılan yiyecek içecekler de enfeksiyona yol açabilir. Tüketilen gıdaların güvenilirliğine dikkat etmek bu tür enfeksiyonlara karşı alınabilecek önlemlerdendir.
Göz Enfeksiyonları
Temiz olmayan ellerle gözleri ovuşturmak, kalabalık havuzlarda yüzmek gibi etkenlerle gözlerde enfeksiyon riski yaz aylarında artış göstermektedir. Gözlerde kaşıntı, sulanma, yanma ve batma gibi belirtilerle kendini göstermektedir.
Kulak Enfeksiyonları
Deniz ve havuz kullanımına bağlı olarak kulağa su kaçması enfeksiyon riskini de beraberinde getirebilmektedir. Yolculuk, rakım değişikliği gibi sebeplerle basınca maruz kalmak da kulakta şiddetli ağrıya sebep olabilmektedir. Bunun yanı sıra havuzlardan bulaşan enfeksiyonlar kulakta da kendini gösterebilmektedir.
Ne yapmalı?
Havuz kullanımında çok dikkatli olunması gerekmektedir. Hem göz hem de kulak enfeksiyonlarından korunmak için mümkün olduğunca havuz yerine deniz tercih edilmeli, havuza giriliyorsa da temizliğinden emin olunmalıdır. Mümkünse çok kalabalık havuzlarda yüzmekten kaçınılmalıdır. Yüzerken kulağa su kaçmamasına dikkat edilmesi de önemli tedbirlerden birisidir.
Klima Hastalığı
Sıcak havalarda serinlemek için kullanılan klimalar ciddi solunum problemlerine varabilen hastalıklara yol açabilmektedir. Hava ile bulaşan mikroorganizmalar için uygun bir üreme ortamı olan klimalar, lejyoner adı verilen klima hastalığına yol açmaktadır. Ayrıca uzun süre klima karşısında kalındığında üşütme, tutulma gibi sağlık problemleri oluşabilmektedir.
Ne yapmalı?
Klimaların bakım ve onarımları düzenli yaptırılmalı, filtreleri gerekli zamanlarda değiştirilmeli ya da temizlenmelidir. Uzun süre klima karşısında doğrudan maruz kalınmamalıdır. Özellikle tam karşısında uyumak tehlikelidir.
Yazın Artış Gösteren Sağlık Problemleri
Güneş Çarpması
Güneşin altında uzun süre kalınması durumunda yüksek ateş, mide bulantısı, kusma gibi şikayetlerle kendini gösteren güneş çarpması tablosu ortaya çıkabilmektedir.
Ne yapmalı?
Özellikle güneşin dik konumda olduğu öğle saatleri (12:00 – 15:00) arasında gölgede kalmaya dikkat edilmelidir. Hava sıcaklığı yüksek olan günlerde uzun süre açık havada kalmamaya özen gösterilmelidir. Şapka kullanmak güneş çarpması riskini azaltabilmektedir.
Yaz Depresyonu
Özellikle mevsim geçişlerinde sıcaklık değişimine bağlı olarak anksiyete, stres artışı görülebilmektedir. Bunlardan birisi de yaz depresyonu adını verdiğimiz, hava sıcaklığının yükselmesi ile birlikte duygu durum bozukluğunun görülmesidir. Uyku bozukluğu, aşırı hassasiyet, enerji düşüklüğü gibi belirtilerle kendini gösterebilmektedir.
Ne yapmalı?
Belirtiler gösterdiğinde psikolojik destek alınması faydalı olacaktır.
Sıvı Kaybı
Yaz aylarında vücut her zamankinden daha fazla sıvı kaybetmektedir. Aşırı sıvı kaybı oluştuğunda vücuttaki organlar, hücreler ve dokular çalışamaz hale gelebilir.
Ne yapmalı?
Susama hissi olmasa da düzenli olarak su içmek ve bol sıvı tüketmek gerekmektedir. Asitli içecekler yerine ayran, süt ve bitki çayları tercih edilmelidir. Ayrıca sıvı takviyesine katkıda bulunan kabak, salatalık ve karpuz gibi besinlerin tüketilmesi de faydalıdır.
Yaz aylarında beslenmede dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili detaylı bilgi için: https://www.leventhastanesi.com.tr/saglik-rehberi/yaz-aylarinda-beslenmede-nelere-dikkat-etmek-gerekiyor
Yaz Gribi
Soğuk günlere oranla daha az görülmekle birlikte yaz aylarında da grip birçok kişiyi etkileyebilmekte, hava sıcaklığının yüksek olması nedeniyle bu grip dönemi her zamankinden daha zor geçirilebilmektedir.
Ne yapmalı?
Klima, vantilatör kullanımına dikkat edilmelidir. Sık hastalanan hassas bünyeye sahip olan kişiler, özellikle farenjit problemi olan bireyler aşırı soğuk içecekler tüketmekten kaçınmalıdır. Bulunulan ortam ise düzenli olarak havalandırılmalıdır.
Gıda Zehirlenmesi
Gıda zehirlenmesi her mevsimde karşılaşılması muhtemel bir sağlık problemidir. Ancak sıcak havalarda gıdalar daha çabuk bozulabilmekte, bu nedenle gıda zehirlenmesi vakalarında artış görülebilmektedir.
Ne yapmalı?
Mümkün olduğunca dışarıda yemek yemekten kaçınmalı, dışarıda yemek yenilecekse muhafaza koşullarının iyi olduğundan emin olunan yerler tercih edilmelidir. Sebze ve meyveler çok iyi bir şekilde yıkanmalıdır. Gıdaların muhafaza sürelerini ve muhafaza şekillerini göz önünde bulundurmak, süresini aşmadan tüketmek gerekir.
Yeşilliklerin doğru yıkanışı ile ilgili detaylı bilgi için: https://www.leventhastanesi.com.tr/saglik-rehberi/yesillikleri-yikarken-nelere-dikkat-edilmelidir