Ramazanda Sağlıklı Beslenme

Günlük öğün sayısı, Ramazan ayı birlikte üçten ikiye düşmektedir. Aynı zamanda iki öğün arasındaki süre uzamaktadır. Oruç tutulan süre boyunca vücudun ihtiyaç duyduğu enerjinin sahurda yenilen yiyeceklerden alınması söz konusudur. Bu nedenle Ramazan ayında oruç tutan kişilerin öğünlerde yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermesi gerekmektedir.

Ramazan ayında oruç tutmak için uzun saatler boyunca bir şey yiyip içmemek, bazı kişilerde çeşitli sorunlara neden olabilmektedir. Bunların başında halsizlik, baş ağrısı, kan şekerinin düşmesi, dehidrasyon ve yorgunluk gibi sıkıntılar sıralanabilir. Ramazan ayı boyunca sağlıklı ve doğru şekilde beslenerek bu sorunlardan korunmak mümkündür.

İftarda Neler Tüketilmeli?

Aç kalma süresinin 15-16 saati bulabildiği Ramazan ayında herhangi bir sağlık sorunu yaşamamanın yolu, doğru beslenmekten geçer. Oruç için en önemli iki öğünden biri olan iftarda başlangıç olarak fazla yağlı olmayan çorbalar ya da kahvaltılık gıdalar tüketilebilir. Ardından karbonhidrat ve protein grubuna geçilerek kuru baklagiller ve az yağlı et ürünleri tercih edilebilir.

Ramazan ayında tüketimine en çok dikkat edilmesi gereken besin grubu, karbonhidratlardır. Çünkü uzun süren açlık sonunda ağır karbonhidrat içeren besinler tüketmek, bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden iftarda makarna, pilav, beyaz ekmek ve hamur işi gibi yüksek glisemik endekse sahip besinler yerine kan şekerini yükseltmeden karbonhidrat ihtiyacını karşılayan kepekli ekmek, bulgur pilavı, kepekli makarna ve tam buğday içeren besinlerin tüketilmesi önerilir.

İftardan sonra ise kan şekerinin hızla yükselmemesi için şerbetli tatlılar yerine mideyi yormayan meyveler ya da sütlü tatlılar tüketilebilir.

Sahurda Neler Tüketilmeli?

Sahur, iftara göre daha uzun süre tok tutan hafif gıdaların tüketilmesi gereken bir öğündür. Sahurda, protein içeriği zengin olan süt, ayran, yoğurt gibi süt ürünleri, lif içeriği yüksek olan yeşil yapraklı sebzeler ve tam buğday ürünlerinin tüketilmesi tavsiye edilir. Aşırı tuzlu veya baharatlı besinler tüketmek susuzluğu artırabileceği ve oruç tutmayı zorlaştırabileceği için bu gıdaların sahurda tüketilmesi önerilmez.

Sahurda tüketilmeye uygun olan ve uzun süre tok tutan besinlerden bazıları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Süt ürünleri
  • Kuruyemiş
  • Avokado
  • Yeşil yapraklı sebzeler
  • Kuru baklagiller
  • Yulaf ezmesi

Bunun yanı sıra çay ve kahve gibi kafein içeren içecekler sık idrara çıkma sorununa yol açtığı ve su kaybını hızlandırdığı için sahurda tüketilmesi önerilmemektedir.

Ramazanda beslenme ile ilgili diğer yazımızı da inceleyebilirsiniz: Ramazanda nasıl beslenmeli?

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *